Det är härligt att ha hund. En god vän som era barn kan umgås med när de kommer hem efter skolan. En hund kan betyda så oerhört mycket för en familj, för både stora och små.

Familjehund

Innan ni köper hund är det klokt att ni verkligen tar reda på vilken hundras som kan passa er. Det finns många familjer som köper en valp för att de känner uppfödaren eller för att en kompis tik blev dräktig av misstag. Valpar är ju alltid så söta. Men det är viktigt att ha en hund som verkligen passar i en barnfamilj. Som inte springer iväg, inte kräver enorm disciplin och som gillar barn. Det är ju roligt om barnen kan leka med hunden och gå med hunden i koppel. Läs hundtidningen Härliga hund så hittar ni mycket information om hundar som passar barnfamiljer. Tänk också på att hundar kräver mycket tid. De ska rastas flera gånger per dag och behöver sin del av uppmärksamhet.

När valpen kommer

Det är spännande när valpen äntligen kommer. Som förälder är det viktigt att du lär dina barn hur de ska ta hand om hunden. För att hunden ska må bra behöver den bli uppfostrad. För hundens bästa är det klokt om du som husse/matte ansvarar för hunduppfostran. Går gärna en valpkurs. Lär sedan era barn hur de ska hantera hunden på ett respektfullt sätt. Att de inte skriker på hunden eller drar onödigt i kopplet. Det är viktigt att barn förstår att hunden inte är en leksak.