I samband med att ens barn fyller år är det vanligt att man anordnar ett kalas för barnets familj och vänner. En del familjer väljer att ha ett kalas för barnets kompisar och ett kalas för familjen. Ni bestämmer själva vad som passar er bäst. Men för att fixa ett bra och lyckat kalas krävs det en del planering och i den här artikeln kommer du att få några tips på hur du kan arrangera ett lyckat barnkalas.

Inbjudningar

Det första du ska ta tag i när det kommer till planeringen av ett barnkalas är att bestämma ett datum för kalaset. Därefter kan ni börja skicka ut inbjudningar till kalasets gäster. Du kan välja att skicka ut fysiska inbjudningar i brevform, eller skicka ut sms eller meddelanden på Facebook. En sak som kan vara bra att få med i inbjudningen, förutom tid och datum, är att gästerna ska meddela om de har några allergier eller en särskild kost. Det gör det enklare för dig att fixa fika och mat som alla kan äta.

Tårta

En annan sak som kan kräva en del planering är tårtan. Fråga barnet om den har några särskilda önskemål och försök göra så gott du kan med det. Det kan vara svårt att baka en tårta som når upp till barnets förväntningar på egen hand, därför är det bra att det finns företag som dintarta.se som har en hel del roliga, fantasifulla och goda tårtor du kan köpa till ditt barns kalas. Men om barnet önskar sig en något enklare tårta och du har bra koll på det här med bakning, kan du förstås baka tårtan till kalaset. Ibland kan man behöva ha fler än en tårta på kalas på grund av allergier och liknande. Förutom tårta kan ni bjuda på andra godsaker som bakverk, snacks och glass.

Aktiviteter

Det finns en hel del olika aktiviteter ni kan ha på ett kalaset. Att barnen har roligt tillsammans är viktigt för att det ska bli en bra upplevelse och en minnesvärd dag för alla. Det finns många roliga lekar som passar bra på barnkalas, till exempel dansstopp, hela havet stormar och sätta svansen på åsnan. Det kan också vara roligt med skattjakt. Då får barnen ledtrådar till var skatten finns någonstans. Det är vanligt att man gömmer skatten bestående av godsaker i trädgården eller liknande. Andra exempel på aktiviteter som är roliga på barnkalas är disco, gissningslekar, tipspromenader och fiskdamm. Fiskdamm är klassiskt för barnkalas; då hänger ni upp ett skynke och förser barnen med ett fiskespö. Spöet slängs över skynket och den vuxne som är bakom skynket fäster en godispåse eller en liten goodiebag på fiskespöet så barnet får napp.