Som en familj med mindre barn är det inte alltid helt lätt att veta hur man ska inreda när det kommer till mattor. De finns både för- och nackdelar med de här värmande inredningsdetaljerna, men här kommer några tips och råd på vägen om hur ni kan tänka och planera.

Genomtänka val är lösningen

När barnen har blivit några år gamla brukar det vara en hel massa spring i deras små ben, såväl utomhus som inomhus. Att dekorera golven med mattor är vackert, men kan också innebära att barnen slirar, halkar och slår sig både i tid och otid. Och som föräldrar vet vi hur svårt det är för barnen att vara stilla, och de behöver dessutom utlopp för sin energi så rörelse är bra – vi vill bara inte att någon ska skada sig på mattorna, eller hur?

En del familjer väljer att helt enkelt undvika mattor, men det är ju också synd då de tillför väldigt mycket liv och känsla för inredningen och atmosfären i hemmet. Lösningen kan då vara att under åren då barnen är extra fulla av energi välja mattor med lite mer fokus på just barnen. Likaså att anpassa en del övrig inredning till barnen. Undvik tjocka, vackra mattor runt soffbordet där mycket kan spillas, och välj istället någon som fortfarande är vacker men som är lätt att tvätta. För mattor i övriga huset väljs med fördel billigare varianter som tåler mer slitage, men undvik platserna där barnen springer som mest alternativt använd riktigt bra mattunderlag som verkligen håller den på plats när barnen kommer farande. Tänk också på färgvalet om det ofta kommer in gräs och grus utifrån, eller härligt smutsiga barnfötter rör sig över mattorna med jämna mellanrum.

Barn måste få springa

Mycket frustration kan undvikas hos er föräldrar om hemmets inredning anpassas lite extra efter stojiga barn under några år. Älskar du inredning och längtar efter lite mer elegans och skönhet, kan det vara bra att påminna dig att de här åren är övergående och du kommer snart få ett lite lugnare hem. Samtidigt är det minst lika viktigt att komma ihåg lyckan och glädjen hos dina barn när de får vara lite vilda och leka och skratta och utvecklas precis så som de ska, utan att bannas av föräldrarna alltför ofta.